Strona: Ruszyła kolejna edycja Konkursu o Nagrodę Siemensa / Wydział Mechaniczno-Technologiczny Politechniki Rzeszowskiej w Stalowej Woli

Nasi Partnerzy

Ruszyła kolejna edycja Konkursu o Nagrodę Siemensa

2020-02-25

Politechnika Warszawska i Siemens Sp. z o.o. zapraszają naukowców, zespoły badawcze oraz absolwentów studiów I i II stopnia do udziału w Konkursie o Nagrodę Siemensa. Zgłoszenia przyjmowane są do 30 kwietnia 2020 r.

Konkurs o Nagrodę Siemensa wyłania nietuzinkowe talenty spośród naukowców, zespołów badawczych oraz absolwentów studiów I i II stopnia z całej Polski. Zwycięskie projekty, które odpowiadają na potrzeby rynku i gospodarki - poza nagrodą finansową - uzyskują szansę na wdrożenie i zastosowanie w praktyce w ramach rozwiązań technologicznych firmy Siemens.

Co przemawia za wyborem zwycięskich projektów?

Przede wszystkim tematyka – określona w regulaminie konkursu – oraz walory aplikacyjne, czyli możliwość zastosowania rezultatów badań w praktyce.

Naukowcy i zespoły badawcze mogą zgłaszać rozwiązania związane z zarządzaniem w przemyśle, elektrotechniką, transportem szynowym oraz zarządzaniem i sterowaniem ruchem. Ponadto przyjmowane są prace z zakresu zaawansowanych technologii ochrony środowiska, budowy maszyn, inżynierii materiałowej.

Do konkursu można też zgłaszać prace dyplomowe absolwentów studiów I i II stopnia instytucji akademickich w zakresie automatyki i robotyki, a także elektrotechniki.

Jakie nagrody czekają na laureatów?

Do wygrania są atrakcyjne nagrody finansowe. W Konkursie o Nagrodę Siemensa dla naukowców i zespołów badawczych:

  • nagroda promocyjna – 40 000 zł
  • nagroda badawcza – 30 000 zł.

W Konkursie o Nagrodę Siemensa dla absolwentów:

  • I Nagroda – 10 000 zł
  • II Nagroda – 5 000 zł
  • III Nagroda – 3 000 zł.

Nagrodą dla uczelni, z której wywodzą się laureaci konkursu dla absolwentów, będzie wyposażenie laboratorium.

Szczegóły dotyczące Konkursu dostępne są na stronie: www.pw.edu.pl/siemens

konkurs_o_nagrode_siemensa_plakat.jpg

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję