Strona: Zaproszenie na konkurs XIV „Gżegżółki” z naturą w tle / Wydział Mechaniczno-Technologiczny Politechniki Rzeszowskiej w Stalowej Woli

Nasi Partnerzy

Zaproszenie na konkurs XIV „Gżegżółki” z naturą w tle

2022-04-25

Dyktanda zawsze były wyzwaniem. Jednak w dzisiejszych czasach to wyjątkowo trudna sztuka zmagania się z dziedziną, która poprzez postęp technologiczny staje się nam coraz bardziej obca. Stan naszej aktualnej wiedzy o języku polskim będzie można sprawdzić 3 maja o godz. 11.00 podczas XIV Stalowowolskiego Dyktanda „Gżegżółki”.

Tym razem tematem „Gżegżółek” jest natura. Wypada powiedzieć: nareszcie! Gżegżółki to bowiem kukułki, stąd tytułowe bohaterki osadzone zostaną w tekście traktującym o ich własnym środowisku.

Autorka tekstów stalowowolskich dyktand – Anna Garbacz posiada własną metodę na ich pisanie. Gdy tylko usłyszy coś, co ją, jako językoznawcę zaintryguje, zaraz to zapisuje. „Atrakcyjne” pod względem pisowni słówka i zwroty „wyłapuje” i notuje przez cały rok. Potem tekst dojrzewa, by tuż przed premierą w Auli Politechniki Rzeszowskiej wykrystalizował się w pełnej krasie.

Pierwszym i jedynym, który przed upublicznieniem czyta tekst dyktanda jest Grzegorz Prokop – „gżegżółkowy” lektor. A otrzymuje on taką szansę na 15 minut przed planowanym początkiem majówkowych zmagań z zawiłościami naszego języka.

Zapraszamy zatem wszystkich chętnych, bez względu na wiek, mieszkańców naszego województwa do przyjaznej gżegżółkowym zmaganiom Auli Politechniki Rzeszowskiej przy ul. Kwiatkowskiego 4. Na zwycięzców czekają nagrody finansowe ufundowane przez Sponsora Głównego stalowowolskiego dyktanda – Nadsański Bank Spółdzielczy w Stalowej Woli.

 

3 maja 2022

godz. 11.00

godz. 10.00 – 10.50 – rejestracja

 

Majówka w Stalowej Woli

Aula Politechniki Rzeszowskiej

ul. Kwiatkowskiego 4

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję